Tarina

Metodi sopii kaikille

Asiakkaamme kertovat kokemuksistaan

Ikään, kuntoon, harrastuksiin tai liikkumistaustaan katsomatta Method Putkisto sopii kaikille. Yksikin kurssi voi sysätä liikkeelle suuren muutoksen kehossasi ja elämässäsi. Sitoutunut ja säännöllinen harjoittelu vie muutosta syvemmälle ja kestävälle tasolle…Asiakkaamme tulevat ohjelmiimme monenlaisista liikunnallisista tai terveydellisistä taustoista ja kaikilta ammattialoilta. Ohjelmamme ovat yksilöllisiä ja vaikuttavat osallistujen elämään useilla eri tavoilla. Olemme saaneet jaettavaksi muutaman loistavan tarinan asiakkaidemme kokemuksista.

Kuvassa: Paula

”Kunpa minulla olisi ollut jo urheilijana käytössä tämä kehollista itsetuntemusta lisäävä menetelmä.”

Kilpa-urheilijalle keho on työkalu ja alati suorituspaineen alla. Mutta mitäs kun ura loppuu?  Haluamme jakaa kanssasi mm. Paulan tarinan. Tällä sivulla on myös useiden muiden asiakkaidemme tarinoita. He tulevat hyvin eri lähtökohdista ja kaikki he ovat pystyneet hyödyntään menetelmäämme liikkumisessaan, muutoksessaan, kuntoutumisessaan ja arjessaan. Lue lisää!

Tutkimusmatkalla omaan kehoon

Method Putkisto on minulle kuin polku tai matkakumppani kohti omien oivallusteni suurta aarrearkkua.

Minä olen Paula, 37-vuotias entinen kilpa-urheilija, nykyään kahden ihanan pojan äiti. Nämä roolit kuvastavat hyvin elämäni erilaisia vaiheita, niiden asettamia vaatimuksia, olosuhteita, odotuksia ja ihan kaikkea. Ne pitävät sisällään paljon upeita kokemuksia, iloa, tuskaa, kasvukipuja ja oppimista. Elämänvaiheita, jotka ovat opettaneet minulle itsestäni todella paljon kaikilla sen eri tasoilla. Erityisesti sitä, miten kehon, mielen ja sydämen tuntemus sekä viisaus nivoutuvat erottamattomasti toisiinsa.

Kilpaurheilu on luonnollisesti hyvin kehollista. Itseään oppii usein tuntemaan ja arvioimaan niillä kriteereillä, joita kukin laji pitää sisällään ja yleensä näihin raameihin kasvetaan jo hyvin nuoresta pitäen. Samalla myös luodaan hyvin tarkat uskomukset ja ajatukset siitä, millainen oman kehon tulee olla, miltä sen pitää näyttää ja miten sen kuuluu tavoitteisiin nähden optimaalisesti toimia. Itselleni kehon toimivuuden kriteereitä olivat esimerkiksi se, miten kovaa juoksuni kulki, kuinka taitavasti osasin lyödä tai kuinka kovaa pystyin palloa heittämään.

Harjoittelu tähtäsi ennen kaikkea voimaan, kestävyyteen, taitoon ja näitä mitattiin pääsääntöisesti ulkoisilla mittareilla eli tuloksilla. Kun lopetin kilpa-urheilun kymmenen vuotta sitten, putosin kuoppaan, jota en osannut etukäteen ollenkaan odottaa.  Lopettamisesta aiheutunut tuska, tyhjyys ja tietämättömyys olivat hyvin voimakkaita tunteita. Kriisini siitä, kuka minä olen, mitä minä haluan, mikä elämässäni on urheilun jälkeen tärkeää, mihin koen intohimoa, mikä on kehoni ja liikkumisen tarkoitus, olivat kysymyksiä, joihin minulla ei ollut oikein minkäänlaisia vastauksia. Ahdistukseni kehosta ei ollut todellakaan pienin tuskistani. Oli pelottavaa olla omassa kehossaan, kun se ei ollut enää huippu-urheilijan. Oma keho tuntui hyvin vieraalta ja oli vaikea tietää, mitä siitä pitäisi ajatella tai miten sitä tulisi hoitaa.

Mutta tuosta tuskasta alkoi myös itsetuntemusmatkani omaan mieleen, sydämeen ja kehoon, josta olen tänä päivänä hyvin kiitollinen. Kaikki alkoi omien ajatusteni, tunteitteni, uskomusteni ja toimintatapojeni tiedostamisesta, tutkimisesta ja lopuksi halusta oppia hyväksymään kaikki itsessä tapahtuva. Nousi palava halu päästää irti kaikesta siitä itseni rajoittavasta, vuosien saatossa kerääntyneestä taakasta. Samalla oman mielen kanssa työskennellessä yhteys omaan intuitioon ja henkisyyteen vahvistui upeaksi, elämää eheyttäväksi voimavaraksi.

Kehoni vuoro tässä matkassa tuli vasta 9 vuoden ja kahden synnytyksen jälkeen. Niin kauan meni, että vanhat muistijäljet kilpaurheilijan kehosta ja ennen kaikkea mielen kriteerit olivat haalentuneet sen verran, että pystyin lähestymään kehoani itselleni uudella tavalla; innostuneesti, sitä avoimin mielin tutkien ja uutta oppien! Ja kun olin henkisesti tähän kaikkeen valmis, tuli eteeni tuttu mainos Method Putkistosta ja 30 päivän teho-ohjelmasta. Varasin kurssin tietämättä tarkalleen, mihin itseni olin ilmoittanut. Kurssilta muistan sen liikutuksen, ilon ja kiitollisuuden tunteen, kun sydämessäni ymmärsin, että nyt olisi vihdoin minun kehoni vuoro. Tiesin, että olin löytänyt työkalun, jolla voisin tutustua vuosien jälkeen kehooni uudelleen. Menetelmän, jonka avulla voisin nyt vuorostaan päästää kehollisesti irti kaikesta rajoittavasta entisestä, vahvistaa ja ravita kehoani ja ennen kaikkea ajan saatossa, antaen kaiken tapahtua rauhassa, kehon omassa luontaisessa rytmissä, syntyä tai paremminkin vapautua olemaan myös kehollisesti oma itseni.

Olen nyt tällä matkalla ja olen siitä tässä hetkessä todella kiitollinen ja iloinen. On upeaa kokea taas aivan uudenlaista kehollista tekemistä ja tuntea myös kunnianhimoa harjoittelua kohtaan. Kriteerit kehoani ja ylipäätään liikkumista kohtaan ovat hyvin erilaiset kuin kilpaillessani. Nyt tähtäimessäni on tunne liikkuvasta, jäntevästä, tukevasti maassa seisovasta, terveestä, elämän muutokset vastaan ottavasta ja ennen kaikkea vapaasta kehosta. Unelmani on kokea ja oman kokemukseni kautta oppia tuntemaan juuri se upea keho, jonka olen luojalta lahjaksi saanut. Ja hoitaa sitä sen tarvitsemalla rakkaudella.

Jälkeenpäin olen miettinyt, että kunpa minulla olisi ollut jo urheilijana käytössäni tämä kehollista itsetuntemusta lisäävä menetelmä. Menetelmä olisi ollut hyvä keino oppia näkemään kehon toiminnallisuus ja kehon eri osien väliset kytkennät sekä erityisesti se, miten oikean pituisilla lihaksilla on valtava merkitys ihan kaikkeen! Tosin luulen, että kilpaurheilijana lähestymistapani menetelmään olisi ollut varmasti tuolloin hyvin erilainen kuin mitä se tässä hetkessä on. En usko, että olisin ollut silloin vielä tarpeeksi valmis näkemään, kokemaan tai oivaltamaan Method Putkiston syvintä olemusta. Sitä kuinka kehon kautta voi oppia itsestään joka harjoituskerta myös kaikilla muilla tietoisuuden tasoilla jotain uutta. Sitä kuinka kehon tietoisuuden lisääntyminen vaikuttaa aina samalla myös tapaani ajatella, tuntea ja kokea itseni osana ympäröivää maailmaa.

Method Putkisto vaikuttaa tavalla tai toisella aina koko ihmiseen; siihen miten ihminen oppii katsomaan, kantamaan, arvostamaan ja rakastamaan itseään. Kuinka ihminen lopulta kasvaa niin sisäisesti kuin ulkoisestikin omaan, upeaan mittaansa.

Erityiskiitokset Elinalle ja Ullalle! Teette upeaa ja arvokasta työtä ihmisten hyvinvoinnin eteen! Paula

Apua selkääni

Vaimoni on jo vuosia käynyt Method Putkisto -tunneilla. Hänen houkuttelemana lähdin hakemaan apua selkääni. Nopeasti pitkäaikaiset jumit aukesivat, kipu loppui ja liikkeenhallinta parani. Luulin vatsalihasteni olevassa hyvässä kunnossa. Vasta nyt osaan harjoittaa niitä oikein!

Tunnen tasapainoni ja lihasteni kimmoisuuden palautuneen sekä kehoni symmetrian ja kokonaisvaltaisen hallinnan parantuneen. Vaikutukset konkretisoituvat parkour- sekä akrobatiaharrastuksissani. Käsinseisonta ja puolivoltti sujuvat entistä paremmin. Kaikki tämä näkyy ja tuntuu kohentuneessa ryhdissäni.  Jarno

Iän myötä tahti koveni – kroppaa särki

Olen ollut aina kova liikkumaan. Luulin, että tulokset vaativat verta, hikeä ja kyyneleitä ja siksi iän myötä tahtini vain koveni. Selkä ja lonkat rupesivat kuitenkin oireilemaan ja jouduin jättämään jumpat ja juoksemisen. Kuntosalilla käyntiäkin rupesin vähentämään koska seuraavat päivät koko kroppaa särki.

Tuttavani kehoituksesta päätin kokeilla Method Putkistoa Elinan ohjauksessa. Sen myötä ajatukseni kehosta, sen toiminnasta ja terveyden avaimista on muuttunut täysin. Ymmärrän nyt kuinka paljon kipuja ja väsymystä kireät lihakset ja hapenpuute saavat aikaan. Nyt käytän paljon vähemmän aikaa treenaamiseen ja olen silti paremmassa kunnossa. Selkä- ja lonkkavaivat ovat historiaa. Näin vireä en ole ollut sitten nuoruusvuosien! Anneli, 51 v, yrittäjä

Harjoittelun myötä vatsani on litteämpi ja vartaloni kapeampi

Peruskurssille tupsahdin sattuman kautta. Elinan houkuttelun jälkeen karistin mielestäni ennakkoluulot kuulemistani puhisevan pihisevistä MP harjoitteista, päätin lähteä kokeilemaan minulle täysin uutta muotoa liikutella kehoani.
Nyt useamman vuoden Elinan Studion lattialla pihisseenä ja hikoilleena voin todeta löytäneeni lajin, joka pystyy tarjoamaan jatkuvasti uusia haasteita oman kehon tuntemisen saralta. Ohessa olen oppinut katsomaan itseäni sisältäpäin. Liikkuessani en enää liikuttele ainoastaan yksittäisiä lihaksia vaan koko kehoani ja siinä sivussa myös mieltäni.

Sekä MP että MP Pilates ovat tuoneet uutta särmää kaikkeen liikkumiseeni. Saamani oppia hyödynnän sauvakävelyssä, voimaharjoittelussa, tanssiessa, pyöräillessä jopa istuessani. Harjoittelun myötä aineenvaihduntani on parantunut. Vatsani on litteämpi ja vyötärölinjani kapeampi. Hartiajännitykseni ovat vähentyneet huomattavasti ja sen myötä päänsäryt sekä särkylääkkeet lähes kadonneet. Uskon MP sekä MP Pilateksen parantaneen unenlaatuani sekä lisänneen ajoittaista ruokahalun kasvamista – tämän huomaa etenkin treenien jälkeen!

Kehoni on elämänmittainen haaste, joka alkaa varpaistani päättyen päälakeeni. Aion sinnikkäästi jatkaa työtäni tämän mielenkiintoisen haasteen parissa, saadakseni ”palikat” yhä paremmin kohdalleen. Katri, 42 v, visualisti

Alaselän kivut ovat kadonneet!

Liikunta oli jo lapsuudessani tärkeä osa arkea. Viime vuosina, kovan kuormittamisen sijaan, olen etsinyt tapoja ja työkaluja siihen, miten voisin tarkemmin oppia kuuntelemaan kehoni viestejä ja saada tietoa siitä, miten voisin edistää yleistä hyvinvointiani ja työssä jaksamistani sopivan, kohtuullisen harjoittelun avulla.

Method Putkiston ja Pilateksen kautta olen löytänyt juuri näitä työkaluja. Lisäksi Method Putkiston kevytohjelma on antanut eväitä siihen, miten kiireessä ja työpaineen alla voin edistää ja ylläpitää hyvinvointiani pienin, tehokkain konstein esimerkiksi työmatkoilla ollessani. Tunnen, että erityisesti Pilates-harjoittelun myötä istumatyön mukanaan tuomat alaselän kivut ovat kadonneet. Jaksan myös edelleen ihmetellä sitä, miten nopeasti Metodi- ja Pilates-harjoitteet vaikuttavat esimerkiksi akuuttiin särkyyn tai apeaan, väsyneeseen mieleen. Harjoittelun myötä myös suhde omaan kehoon on muuttunut sallivammaksi ja lempeämmäksi ja tulosten aikaansaaminen positiiviseksi, elämänpituiseksi haasteeksi!

Elinan syvällinen ja keskusteleva tapa ohjata innostavat tällä tiellä eteenpäin. Tunneilla on huumorintäyteinen, kannustava ilmapiiri. Johanna, 37 v, tutkija

Kokonaisvaltaista hyvinvointia!

Jos Elinan tunneilta saamani anti olisi kiteytettävä lyhyesti, se olisi ”kokonaisvaltainen hyvinvointi”. En ikinä olisi uskonut, että tällainen sydänvikainen, astmaattinen, koululiikunnasta munuaisvian vuoksi vapautettu ihminen löytää liikunnan tuoman ilon ja virkistymisen. Vaikka tunneille mennessä olo olisi kuinka uupunut ja mieli tyhjä, lähtee kotimatkalle kuin uudestisyntyneenä. On kevyempi hengittää, ajatus juoksee kirkkaammin, selkä suoristuu samalla kuin kehon ”palikat” (joista Elina jaksaa muistuttaa) asettuvat pikkuhiljaa paikoilleen.

Minun elämääni Method Putkisto Pilates, kasvokoulu ja -klinikka ovat tuoneet uuden ilmeen. Kun keho ja mieli pikkuhiljaa uskaltavat luopua kireyksistään, alkavat virheasennot vähitellen korjaantua. Eron huomaavat ulkopuolisetkin, olen saanut huomata. On mielenkiintoista löytää kehon eri osien välisiä kytkentöjä: jalat ja kädet eivät ole irrallisia roikottimia tai pää pelkästään vartalon jatke. Viimemmäksi kasvoklinikan tunneilla totesin, etteivät kasvojen kurtut tai silmäluomien roikkuminen parane rasvapurkkiin kurkistamalla. Näihinkin voi vaikuttaa kroppaansa kokonaisvaltaisesti hoitamalla.

Suurkiitos kuuluu Elinalle, jonka asiantuntemus, kärsivällisyys ja iloinen huumori auttavat uhmaamaan kipurajaa ja yrittämään aina uudestaan! Maiju, 57 v, vapaa toimittaja

Alan olla jo taitava liikkuja

Olin taistellut kivuliaan alaselkäni kanssa 20 vuotta kunnes aloitin Method Putkisto –harjoitukset Elinan ohjauksessa. Jo ensimmäisen harjoituskerran jälkeen muistan miettineeni ”tältäkö tuntuu kun mikään ei kehossa kiristä”.

Alussa tein harjoitteet varovasti sovellettujen ohjeiden mukaan, mutta vähitellen rankani asento alkoi korjaantua ja alussa mahdottomilta tuntuneet liikkeet sujuivat jo vaivattomasti. Kiropraktikkoni kanssa hämmästelimme kehossani tapahtuneita muutoksia.

Pilateksen kautta sain lisää voimaa ja hallintaa keskivartalooni ja itse asiassa alan olla jo taitava liikkuja. Tunnen lkehoni, nautin siitä ja osaan käyttää sitä paremmin arkielämässä. Elinan ohjauksessa aion jatkaa ikuisesti. Tarja, 44 v, kotirouva

Ensimmäistä kertaa lihakseni rentoutuivat

Jo kilpaurheilu-urani aikana koin ryhtini huonoksi. Päättelin, että rangan asento tulee perimässä eikä sitä voi muuttaa. Lantionalueeni oli todella jäykkä. Juoksu tuntui kuin olisi ollut käsijarru päällä. Repiminen kuormitti selkääni – tuloksena repeämä välilevyssä. Venyttelyllä en onnistunut tilannetta muuttamaan.

Jo ensimmäisen Method Putkisto -harjoituskerran jälkeen tunsin, että ensimmäistä kertaa lihakseni todella rentoutuivat. Kehoni muuttui todella nopeasti. Liikkuminen ja pelkkä oleminenkin helpottuivat kireyksien antaessa periksi.

Pilateksen aloitin Elinan ohjauksessa takareiden leikkauksen jälkeisessä kuntoutuksessa. Se sopi hyvin lihasten kuntouttamiseen ja toivuinkin leikkauksesta nopeasti. Nykyään pystyn itse juoksussa korjaamaan tekniikkaani. Myös esimerkiksi luisteluhiihdossa huomaan liikeratojen ja tasapainoni parantuneen. Janne, 33 v, automaatiosuunnittelija, entinen puolimaileri, nykyinen aktiivikuntoilija

Tulin tietoisemmaksi kehostani

Vakavan sairauden myötä fyysinen kuntoni oli romahdusmaisesti heikentynyt. Ystävien kannustamana lähdin kokeilemaan Method Putkistoa.

Tavoitteenani oli palauttaa kehon kunto ja toimintakyky turvallisesti. Elinan ammattitaitoisessa ohjauksessa sain kokonaan uuden ulottuvuuden kehooni. Tulin entistä tietoisemmaksi kehostani ja sen toiminnasta. Lihakseni vahvistuivat ja liikeratani laajenivat.

Pitkäjänteinen harjoittelu ja Elinan henkilökohtainen ohjaus ovat siis tuottaneet tulosta. Olo on levollinen päivällä ja yöni nukun syvässä unessa. Tiina, 39 v, asiakasneuvoja, kuuden lapsen äiti

Jaksan työssäni paremmin

Olen tullut siihen tulokseen, että minulle Method Putkisto ja MP Pilates ovat portti kaikkeen liikkumiseen. Olen ikäni liikkunut ja silti ryhtini on ollut kehno, lihasvoima vähäinen ja liikkuminen jäykkää.

Kohta neljä vuotta Elinan Metodi- ja Pilatestunneilla käytyäni huomaan lihastasapainoni selvästi parantuneen. Jaksan työssäni paremmin — äänenkäyttö ei väsytä. Osaan myös käyttää eri liikuntalajeissa kehoani kokonaisvaltaisemmin ja tarkoituksenmukaisemmin. Elina on innostava ohjaaja. Hänellä on aina jotain uutta annettavaa. Pentti, 52 v, muusikko

Salamarakkaudesta pöhinää ja pärinää

Kuvassa: Ulla

Suhdettani Method Putkistoon ja Jyväskylän Studioon voisi kuvailla salamarakkaudeksi, joka syventyi elinikäiseksi kumppanuudeksi. Tulin aikanaan kursseille kuten niin moni muukin: kipu edellä. Kipu hävisi, mutta olin koukussa. Hoksasin löytäneeni kaksi helmeä: menetelmän ja sen ohjaajan, Elinan. Läpi erilaisten työ- ja perhe-elämän vaiheiden kävin sitkaasti maanantain klo 16:30 tunnilla. Joka maanantai. Ja joka kerta päätin, etten ikinä lopeta.

Yksi Method Putkiston nerokkuuksista on mielestäni miten paljon asiakkaanakin oppii kehon ja sen toiminnan lainalaisuuksista. Oma silmä harjaantui nopeasti havainnoimaan ihmisiä ympärillä. Minulle se tarkoitti myös sitä, että ”tavallisten” ryhmäliikuntatuntien ohjaaminen, jota tein päätyöni ohella, vaikeutui. Ymmärrys yksilöllisen, tarkan ja tavoitteellisen harjoittelun ja ohjauksen voimasta kasvoi. Päätin lähteä Method Putkisto -ohjaajakoulutukseen.

Syvempi sukellus MP-maailmaan oli huima. Kun menetelmän kehittäjä ja pääkouluttajamme Marja Putkisto sanoi heittävänsä meidät Moulinexiin, hän todella tarkoitti sitä! Oma ymmärrys ja ajattelu niin menetelmästä, sen ohjaamisesta, ihmisten eri lähtökohdista, omasta työnteosta – jopa koko elämänasenne – joutuivat peilin eteen. Ja hyvä niin.

Jo ensimmäisistä ohjaamistani MP-tunneista lähtien (kiitos naapurit olkkarimme lattialla!) tiesin olevani oikeassa paikassa. Suunnitelmissa oli ollut tehdä ohjaushommia oman työni ohella, yliopiston kirjasto oli antoisa ja mielekäs työpaikka. Sitten karkasi mopo käsistä, ja kellokortti-Ullasta tulikin päätoiminen yrittäjä, rullaputki-Ulla (kuulemma kylillä kutsutaan tällä nimellä :P).

Nyt syksyn suunnitelmien edessä en voisi olla onnellisempi työstäni. Ihanaa pöhinää ja pärinää, paljon aiemmin hyväksi havaittua, monta uutta kokeiluun, valloittavia asiakkaita, uusia ideoita harjoitteluun niin Jyväskylässä kuin Muuramessakin. Ja ennen tätä kaikkea ehditään kesällä ladata akkuja. Kevytohjelman innoittamina: muistetaan jokainen löytää niitä leppoisia laaksovaiheita, jotta syksyllä jaksamme iloisina ponnistaa taas uuteen! Ulla Pesola, Method Putkisto -ohjaaja

Hyötyä ja huumoria

Siitä on viisi vuotta kun aloitin Method Putkisto -viikkotunnit. Olen ollut aktiivinen kuntoilija: lajeina mm. sulkapallo, kuntosali, lenkkeily, pyöräily ja kaikenlaiset kuntopiirit. Lähdin kuitenkin hakemaan apua selkävaivaan. Kiropraktikko ja hieronta antoivat hetkeksi avun, tilanne palautui aina ennalleen kun lihakset laittoivat hanttiin. Selkä meni siihen kuntoon, että mikään ei auttanut. Lopulta pelkästään päätteellä istuminen oli kivuliasta ja aiheutti tuskaa.

Elina vakuutti että Method Putkisto -harjoitteista saisin avun. Alkuun kivut pahenivat, mutta se oli kuulemma normaalia kun liikkuvuus alkoi parantua. Kipu helpottaisi kun syvät lihakset saataisiin toimimaan. Tajusin, että pysyviä tuloksia saa, kun laittaa sekä aivot että kropan töihin. Aika pian kivut hävisivät!

Selkäongelmien lisäksi sain avun ajoittaisiin olkapäävaivoihin. Ryhti parantui ja myös yöuneni laatu. Huomaan muutoksia liikkuvuudessa, kehon- ja stressinhallinnassa ja keskittymiskykyvyssäni. Uskon että metodista on ollut hyötyä myös aloittamassani ralliharrastuksessa. Lihashuolloksi ja palautumiseen on riittänyt tunneilla käyminen.

Tunnilla on mukava kiireen keskellä keskittyä vain yhteen asiaan. Muuta ei voi ajatella jos aikoo saada liikkeet oikein tehtyä. Välillä saa nauraakin – loistava ja positiivinen Elina vetää tunnit rennolla huumorilla, ei mitään tiukkapipoista touhua. Jokainen liike opastetaan kädestä pitäen niin, että varmasti alkaa sujumaan.

Kokeilin Pilatestakin, mutta ehkä itselleni sopivat paremmin Method Putkisto –tunnit. Niissä edetään hiukan rauhallisemmin omaa kehoa opettaen. Muut kuntoilut tulee mentyä useasti aika kovalla sykkeellä ja tempolla, on hyvä välillä rauhoittaa menoa ja oppia kehonkäytön perusasioita. Nykyisin pelaan sulkapalloa ja kuntoilen täysipainoisesti. On ihan eri juttu pelata, kun ei tarvitse koko ajan pelätä mikä paikka risahtaa. Jos selkäkipuja kuitenkin toisinaan ilmaantuu, tiedän mitä tehdä jo heti alkuvaiheessa. Keskivartaloon on tullut lisää oikenalaista pitoa ja sieltä se voimantuotto lähteekin.

Edelleenkin, vuosien jälkeenkin on tunneilla aina jotain uutta ja vaihtelua riittää. Tämä kertoo siitä, että Elina ja ohjaajat ovat asialle omistautuneita ammattilaisia jotka kouluttautuvat jatkuvasti lisää. Tunneille käytetty raha on varmasti tullut moninverroin takaisin mm. säästyneistä lääkärikäynneistä, kiropraktikon käsittelyistä ja hieronnoista. Eipä ole särkylääkkeillekään enää ollut juurikaan käyttöä.

Alunperin oli tarkoitus että hoidan selän kuntoon ja lopetan sitten, en enää keksi yhtään syytä, miksi en jatkaisi tätä harrastusta tästä eteenkinpäin. Pelkän kesätauon jälkeen kroppa muistuttelee kaipaavansa tunteja. Voin siis suositella Jyväskylän Method Putkisto – studiota kaikille iästä, sukupuolesta ja kehon haasteista riippumatta! Anssi Autio, vaihtoautopäällikkö

Kiireinen arki ajoi kehon epätasapainoon

Aloin kärsiä monenlaisista epämääräisistä kivuista esikoiseni syntymän jälkeen. Arki oli kiireistä sekä työssä että kotona, eikä energiaa riittänyt enää liikkumiseen. Olin ensimmäistä kertaa päätynyt pisteeseen, jossa olin valmis maksamaan mitä tahansa, kunhan joku vapauttaisi minut kivuista ja särystä. Nopeasti. Epätoivoisena etsin kaikkialta apua kehoni epätasapainoon, kunnes monien harhahyppyjen jälkeen muistin, miten loistava olo minulla oli ollut edellisen Method Putkisto peruskurssin jälkeen. Siitä oli jo vuosia.

Ilmoittauduin uudelleen mukaan kursseille ja aloin käydä viikkotunneilla. Oloni koheni nopeasti, mutta silloin vasta tajusin, että oikotietä onneen ei ole tässäkään asiassa. Parasta mitä voin keholleni ja mielelleni tehdä, on pitkäjänteinen ja tarkka harjoittelu oikeanlaisilla tekniikoilla. Kokonaisvaltainen hyvä olo ei löydy hampaat irvessä. Se vaatii kärsivällistä työtä ja lukuisia toistoja.

Joka kerta MP tunneilta lähtiessäni, kannan taskussani uusia työkaluja. Niiden avulla selviydyn arjen haastavimmistakin hetkistä. Osaan kiinnittää huomiota yhä paremmin kehoni asentoihin, niin lenkkipolulla, jumppatunneilla kuin arkiaskareissani. Mikä parasta, osaan itse tarttua toimeen niinä päivinä, kun kipu vielä yllättää. Enää en panikoi tai kiirehdi, vaan vedän syvään henkeä ja nautin liikkeestä. Keskityn.

Viimeisimmät mahtavat oivallukset koin MP kasvoklinikalla Elinan ohjauksessa. Olin juuri saanut purentakiskot stressipurennan vuoksi hammaslääkäriltäni, ja kaipasin kipeästi neuvoja niska-hartia jännitysten purkamiseen. Kurssilla opin monta tärkeää asiaa, ja nyt olen iloinen, että minulla on mahdollisuus korjata itse ongelmaa, eikä vain lääkitä kipua ikävillä yökiskoilla. Pienten päivittäisten harjoitteiden avulla saan jännityspäänsäryn pysymään kurissa, ja mikä parasta, voin tehdä harjoitteita milloin ja missä vain.

Yksinkertaisesti sanottuna, olen niin vakuuttunut Method Putkistosta, että uskon sen olevan ratkaisu kehon jokaiseen ongelmaan. Se on ehdottomasti kehon kokonaisvaltaista huoltoa parhaimmillaan. Parasta mitä voin keholleni tehdä. Katriina, hyvinvointi-bloggaaja

Tartteis tehdä jotakin

Olen tutustunut moniin maihin, kulttuureihin ja luontoelämyksiin ympäri maapalloa. Yli neljä vuotta sitten aloitin uuden matkan, joka jatkuu edelleen. Se on tutkimus- ja tutustumismatka omaan kehoon ja sen toimintaan, sekä toimimattomuuteen. Matkani on sikäli erikoinen, että kaikki, mihin olen näiden muutaman vuoden aikana tutustunut, on ollut mukanani jo 64 vuotta. Joskus pitää mennä kauas, jotta näkee lähelle. Minun ei tarvinnut mennä kauas kilometreinä mitattuna, vain 3 km:n päähän. Onneksi sieltä löytyi Elina ja kumppanit, Method Putkisto ja Pilates!

Työelämän lopetettuani tunsin, että ”tartteis tehdä jotakin” päänsärylle, niska-hartiavaivoille, jäykälle ja kipeälle selälle, käsien puutumiselle jne. Tutkiskelujen jälkeen ja sisareni Pilates-harrastuksen innoittamana hakeuduin Elinan ohjaamalle Pilates-peruskurssille. Voisi sanoa, että kokemus oli tajunnan räjäyttävä. Ei haitannut, vaikka olin suurimman osan aikaa pihalla kuin lumiukko. Elina valoi ihanan positiivisella asenteella, rautaisella ammattitaidolla ja hurtilla huumorilla uskoa rappiokroppani mahdollisuuteen vielä elpyä toimivaksi kokonaisuudeksi. Aloin tajuta, mitä mahdollisuuksia minulla on parantaa toimintakykyäni ja hyvinvointiani. Jäin koukkuun tähän ja olen siitä onnellinen!

Aloitin MP viikkotunnit ja kävin kasvoklinikkakurssin. En enää kiristele hampaitani, niskakivut ovat häipyneet, päänikin pysyy ”kellumassa selkärangan päällä”. Tästä sain intoa osallistua 30 päivän MP-teho-ohjelmaan kannustavan Ullan opastamana. Tuona aikana tutustuin kotona rauhassa omaan kehooni parhaimmillaan 4 tuntia päivässä. Alkoi tulla jo kissamainen olo kaikkine venytyksineen.

Tutustumismatkani jatkuu MP-Pilates-yhdistelmä- sekä Pilates laitetunneilla. Joka harjoituskerralla löydän Elinan vankalla asiantuntemuksella jotain uutta kehitettävää ja huomaan löytäneeni kehostani jotain uutta. Olen myös tajunnut, miten paljon kehomme toimintaa ohjaa korviemme väli.

Marjastaminen, sienestäminen, puutarhassa kyykkiminen, silittäminen ym. askareet eivät aiheuta enää särkyjä, vaan ovat hyviä harjoitteita. Opit ovat siirtyneet arkielämään. Tutkimusmatkani jatkuu toivottavasti vielä kauan. Elämä on ihanaa, kun sen oikein oivaltaa! Riitta Perälä, eläkeläinen

Minusta tuli ihanasti MPP-riippuvainen

Mistä kaikki lähti. Sattumasta tietty. Entistä freesimmän ja hyvinvoivan näköinen Perälän Riitta kertoi kasvoklinikasta (siis mistä?) ja muista Elinan ohjaamista kursseista. Kiinnostuin oitis sekä henkilökohtaisista että ammatillisista syistä.

Ilmoittauduin kasvoklinikkaan. ”Bolerot pullottaen” ja niin reippaana marssin paikalle. Ensimmäisellä tunnilla olin pihalla, toisella vähän hajulla ja kolmannella jo koukussa. Kaikki on ollut opiksi, iloksi ja hyödyksi. Erityisesti tunnen 30 päivän teho-ohjelman avanneen aivan uusia elämyksiä omasta kehostani.

Kaikki on muuttunut. Olo on kevyt, niskavaivat muisto vain, oiskohan vyötärökin vähän slimmimpi. Aineenvaihdunta on saanut vauhtia, uni on hyvää ja syvää ja kielikään ei kuulemma niin terävä kuin ennen (puolison huomio), kroppa kaikkinensa tuntuu tutummalta. Enää ei tee mieli rääkkijumppaan jottei tärvelisi tätä saavutettua olotilaa. Mahtavinta on se, että kaikkea opittua voin soveltaa arkeen: hiihtäessä mietin lapatukea, kassajonossa rangan linjauksia, työskennellessäni pään asentoa, hampaita harjatessa seison varpaillani ja autossa pullistelen poskiani.

Eikä kauheasti harmita , että päänuppikin on kovilla kun opettelee näillä kypsillä kymmenillä jotain uutta. Se oivaltamisen ilo! Ja sitten vielä: eihän tästä mitään tulisi ilman Elinaa. Rautainen ammattitaito, kädestä ja jalasta pitäen -ohjaus, loputon kärsivällisyys ja hyvä tyyppi. Ei kai niistä pohjalaisista juuristakaan haittaa ole! Ihanasti riippuvainen. Laura Wasastjerna, hammaslääkäri

Tähtään maailman huipulle

Kuvassa: Kathrine

Olen SM-tason kilpatanssija. Tähtään maailman huipulle. Lajini vaati erinomaista kehontuntemusta ja -hallintaa. Ongelmani on ollut voimakas lanneselän notko, joka hankaloittaa keskivartalon kokonaisvaltaista käyttöä. Valmentajani suosittelivat minulle Pilatesta jo kauan sitten mutta en uskonut sen auttavan kun koin ongelmani olevan rakenteellinen.

Viime keväänä hankkiuduin kuitenkin Elinan yksityisohjaukseen. Teimme erilaisia keskivartaloa vahvistavia sekä kireiden alueiden liikkuvuutta parantavia harjoitteita. Pilates tuntui heti mahtavalta ja omalta jutulta. Tunsin eron kropassani niin tanssiessani kuin arjessakin. Kun perusjutut olivat hallussa siirryin jo Pilates-laitetunneille. Jäin heti koukkuun. Tunnen miten samassa harjoitteessa lihakset vahvistuvat ja venyvät, koordinaatio ja hallinta paranee. Tunneilla pääsen myös hyvin irtautumaan arjen stressistä ja kiireistä. Olen tuntien jälkeen aina energisempi.

Pilates muutti koko elämäni. Alaselkä kivut ovat hävinneet ja tunnen olevani vahvempi ja taitavampi kehoni käyttäjä. Vielä on paljon opittavaa ja tavoitteita saavutettavana mutta uskon, että tätä kautta saan tarvitsemani tuen arkeen ja tanssijan uraani. Kathrine Barck, tanssija

Systemaattista kehon kehittämistä

MP-pilateksen harjoittelu kerran viikossa Elinan ohjaamassa ryhmässä on antanut minulle mahdollisuuden kehittää kehoni hallinnan keskeisiä tekijöitä, joita tarvitaan kaikkien liikkeiden tekemisessä niin päivittäisissä toimissa kuin ajoittain omissa suorituskykyyni nähden liian rajuissakin urheiluharrastuksissa.

Pilates-harjoitukset yhdistettynä kotona tehtäviin Pilates-harjoituksiin ja myös osallistuminen Method Putkisto -venyttelyharjoituksiin auttavat kehoani suojelemaan itseään ylikuormitukselta ja tunnistamaan vahingolliset liikkeet. MP-harjoitukset perustuvat systemaattiseen oman kehon ehdoilla etenevään hyvin koulutettujen ohjaajien opastuksella tehtäviin harjoituksiin.

Harjoittelu perustuu erityisesti kehon keskeisten syvien kudosten luoman perustan vahvistamiseen ja liikkumiskyvylle olennaisten lihas-, jänne- ja nivelrakenteiden sekä niiden säätelyn kehittämiseen lähinnä toiminnallisesti mielekkäissä asennoissa ja liikkeissä. Harjoitusohjelmat on hyvin harkittuja ja tiukasti valvottuja.

Nykyään esiintyvä ”terveyteen” perustuvien liikuntaohjelmien tarjonta on kirjavaa ja perustuu yleensä vain taloudellisiin päämääriin. Kehomme tarvitsee tekniikan tasoittamassa yhteiskunnassamme vielä monipuolisia liikkeitä, joita eivät korvaa yksikään urheilulaji tai muu yleinen ”huitominen”.

Elina Pihlajamäki on ohjaajana erittäin kehittynyt ja hänen ohjauksessaan kriittinen liikunnan ja fysioterapian käytäntöön ja tieteelliseen perustaan perehtynyt vanheneva professori tietää olevansa turvallisessa ja kehittävässä ympäristössä. Esko Mälkiä, fysioterapian emeritusprofessori, liikunnallisen kuntoutuksen dosentti

Lue lisää tarinoita erillisistä blogeista!